Ekskursjon og inspirasjonstur til Gogstad Byggelag og Oseberg Vikingarv 24.01.24

Styret i Skottebrygga kystlag tok en tur til Sandefjord for å høre om erfaringer og organisering av Gokstad Byggelag som holder til ved hesteskoen vis á vis hvalfangstmonumentet i Sandefjord og lager deler til en reproduksjon av Gokstadskipet. Sammensetningen foregår i Tønsberg og delene blir standsmessig fraktet med vikingskip dit.

Tore Forsberg fortalte engasjert om ulike byggeteknikker og håndtverkstradisjoner som har blitt benyttet opp gjennom historien og som må bevares gjennom bruk og videreformidling. Vikingene brukte det de hadde tilgjengelig som granrøtter, hvaltenner i tillegg til store eikestokker. Sistnevnte ble felt og så delt og tilhogd slik at det var mulig å frakte dem med hjelp av hest.
Vi ble også invitert bort til bålplassen hvor man samles for å spise, drikke kaffe og diskutere vikingarv, spekulere på hvordan ting ble laget samt selvsagt hyggelig samvær. Byggingen utføres både ute og i grindebygget og stavbygget hvor høvelbenker, økser, kniver og annen tidsriktig redskap finnes.

Vi takker for invitasjonen og tenker at vi må prøve å få til noen liknende aktiviteter i Skottebrygga Kystlag, men selvsagt med bakgrunn i skipsbygging og maritim historie fra Tollerodden. Vi i kystlaget ønsker å ta vare på gamle håndtverksteknikker ved bl.a. restaureringsprosjekter av båter og samtidig skape et sosialt hyggelig miljø hvor vi formidler den lokale maritime immaterielle kulturarven.

Turen ble avsluttet med en tur til Framnes for å beskue og inspisere Knarren Linabella som skal komme til Skotta etterhvert. Litt pussing og kjærlig omsorg så blir det en fin kystlagsbåt.
«Alle var enige om at det hadde vært en fin tur» 😉

Du vil også kanskje like:

Ingen resultater funnet

Siden du ser etter ble ikke funnet. Prøv å omformulere søket ditt, eller bruk menyen.